اهداف توسعه پایدار؛ هدف پنجم: برابری جنسیتی
برای دیدن تصویر در سایز بزرگ روی آن کلیک کنید.
رسیدن به برابری جنسیتی و توانمندسازی همه زنان و دختران
جهان
- زنان بیشتری نسبت به مردان از از آموزش عالی فارغ التحصیل میشوند اما زنان کمتری به نسبت مردان در رشتههای فنی، علوم، مهندسی و ریاضیات تحصیل میکنند. در شیلی، غنا و سوئیس، زنان کمتر از یک چهارم فارغ التحصیلان این رشته ها را تشکیل میدهند.
- در برابر هر یک دلاری که مردان کسب میکنند، زنان برای انجام دقیقا همان کار تنها ۷۷ سنت کسب میکند.
- 35 درصد زنان در دنیا تحت خشونت جنسی و یا فیزیکی قرار گرفتهاند.
- زنان تنها ۱۳ درصد از کشاورزان صاحب زمین را تشکیل میدهند.
- امروزه تقریبا ۷۵۰ میلیون زن و دختر در سراسر دنیا پیش از تولد ۱۸ سالگیشان ازدواج کردهاند.
- دو سوم کشورهای در حال توسعه در آموزش ابتدایی به برابری جنسیتی رسیدهاند.
- در نوامبر ۲۰۱۸، تنها ۲۴ درصد نمایندگان مجالس قانونگذاری کشورهای جهان زن بودند؛ این آمار از سال ۱۹۹۵ که ۱۱.۳ درصد بوده است پیشرفت چشمگیری نکرده است.
- بر اساس دادههای جمعآوری شده از ۵۶ کشور مختلف بین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۶، ۲۰ درصد از دختران نوجوان بین ۱۵ تا ۱۹ ساله که در ۱۲ماه منتهی به نظرسنجی دارای رابطه جنسی بودهاند، توسط شریک زندگی خود مورد خشونت جنسی یا فیزیکی قرار گرفتهاند.
- در سال ۲۰۱۷ به طور تخمینی ۲۱ درصد از زنان بین ۲۰ تا ۲۴ ساله گزارش کردهاند که قبل از ۱۸ سالگی ازدواج کرده و یا در رابطه غیررسمی زناشویی بودهاند. این به معنی است که حدود ۶۵۰ میلیون زن و دختر در کودکی ازدواج میکنند.
- در سال ۲۰۱۷ در ۳۰ کشور جهان که ختنه زنان همچنان انجام میشود، از هر سه دختر ۱۵ تا ۱۹ ساله یک نفر ختنه را تجربه کرده است. این رقم در سال ۲۰۰۰، از یک دختر از بین دو دختر بود.
- بر اساس دادههای جمعآوری شده بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۶ از ۹۰ کشور مختلف، زنان سه برابر مردان در کارهای خانه که بدون دستمزد است کار میکنند.
ایران
- ۱۷ درصد دختران ایرانی زیر ۱۸ سال ازدواج میکنند و ۳ درصد آنها هنگام ازدواج زیر ۱۵ سال هستند.
- هر ساله در ایران بیش از ۴۰ هزار دختر زیر ۱۵ سال ازدواج میکنند.
- در سیاستهای ملی و محلی، زنان جایگاه زیادی ندارند و به خوبی نمایندگی نمیشوند. در ژوئیه ۲۰۱۷، از ۲۹۰ کرسی مجلس شورای اسلامی تنها ۱۷ کرسی متعلق به نمایندگان زن بوده است و ۱۰ درصد از کابینه زن بودهاند. در دولتهای محلی، از ۳۱ استان هیچ استاندار زنی وجود ندارد و تنها دو شهردار از ۱۱۴۸ شهردار کشور زن هستند. از ۱۰۳۴ فرماندارهای شهرستانها تنها ۷ نفر زن هستند و از ۴۴۰ دهیاری، تنها ۴ دهداری سرپرست زن دارند.
- زنان در موقعیتهای مدیریتی بسیار پایینی قرار دارند، چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی. در سال ۲۰۰۹، زنانی که در جایگاههای مدیریتی قرار داشتهاند تنها ۴ درصد از مدیران کل کشور را تشکیل میدادند.