اهداف توسعه پایدار؛ هدف پانزدهم: زندگی روی زمین
برای دیدن تصویر در سایز بزرگ روی آن کلیک کنید.
پاسداشت، احیا و ترویج استفاده پایدار از بومسازگانهای زمینی، مدیریت پایدار جنگلها، مبارزه با بیابانزایی و توقف و معکوسسازی روند تخریب (یا فرسایش) زمین و همچنین متوقف ساختن تخریب تنوع زیستی
جهان
- مساحت جنگلهای زمین همواره رو به کاهش است؛ از ۴.۱ میلیارد هکتار در سال ۲۰۰۰ (۳۱.۲ درصد کل مساحت زمین) به زیر ۴ میلیارد هکتار (۳۰.۷ درصد کل مساحت زمین) در سال ۲۰۱۵ رسیدهایم. البته سرعت از دست دادن جنگلها از سال ۲۰۰۵، ۲۵ درصد کاهش یافته است. معیشت حدود ۱.۶ میلیارد نفر در دنیا به جنگلها بستگی دارد.
- تقریبا یک پنجم سطح زمین که پوشش گیاهی دارد از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۳ شاهد کاهش مداوم بهرهوری بوده است که معیشت بیش از یک میلیارد نفر را به خطر انداخته است. حدود ۲۴ میلیون کیلومتر مربع از سطح زمین تحت تاثیر قرار گرفته است که شامل ۱۹ درصد مزارع، ۱۶ درصد جنگلها، ۱۹ درصد چمنزارها و ۲۸ درصد مراتع میشود.
- از سال ۱۹۹۳، شاخص فهرست قرمز برای گونههای در حال انقراض از ۰.۸۲ به ۰.۷۴ در سال کاهش پیدا کرده است. کاهش این شاخص نشان از روندی خطرناک در زوال پرندگان، پستانداران، آبزیان و مرجانها است. بزرگترین دلیل این حملات بر تنوع زیستی از دست رفتن زیستگاهها به دلیل گسترش ناپایدار کشاورزی، بیابانزایی و تجارت ناپایدار است.
- شکار غیرقانونی و قاچاق حیات وحش همچنان ادامه دارد و تلاشها برای محافظت از محیط زیست را بیاثر میکند. طبق گزارشهای موجود تقریبا ۷۰۰۰ گونه جانوری و گیاهی در ۱۲۰ کشور دنیا در معرض تجارت غیرقانونی هستند.
- در سال ۲۰۱۶، کمکهای توسعه در حمایت از تنوع زیستی ۷ میلیارد دلار بوده است که نسبت به سال ۲۰۱۵، ۲۱ درصد کاهش داشته است.
- شاخص فهرست قرمز (RLI) در سه دهه گذشته به طور پیوسته در سطح جهانی رو به وخامت گذاشته و از ۰.۸۲ در سال ۱۹۹۳ به ۰.۷۴ در سال ۲۰۱۷ رسیده است. شاخص فهرست قرمز (RLI) بین صفر و یک تعریف میشود: یک به معنای کمترین نگرانی و صفر نشانگر انقراض کامل است. این شاخص وضعیت حفاظت از گروههای اصلی گونههای در حال انقراض را تعریف کرده و روندهایی را اندازهگیری میکند که نسبت آن دسته از گونههای اصلی که درآینده نزدیک بدون اقدامات محافظتی بیشتر امکان بقا دارند را مشخص میکند.
- مناطق کوهستانی بین ۶۰ تا ۸۰ درصد آب آشامیدنی زمین را تامین میکنند.
- ۲.۶ میلیارد نفر از جمعیت جهان مستقیما به کشاورزی وابستهاند، اما خاک ۵۲ درصد از زمینهای قابل کشاورزی به طور متوسط و یا جدی دچار فرسایش شده است.
- ماهی ۲۰ درصد پروتئین مصرفی حدود سه میلیارد نفر را فراهم میکند. تنها ۱۰ گونه دریایی حدود ۳۰ درصد از ماهیان دریایی صید شده و ۱۰ گونه دیگر ۵۰ درصد از تولید آبزیپروری را تشکیل میدهند.
- بیش از ۸۰ درصد رژیم غذایی انسانها از گیاهان است. سه محصول غلاتی (برنج، گندم و ذرت) به تنهایی ۶۰ درصد انرژی مصرفی انسان را تامین میکنند.
ایران
- برخلاف روند جهانی، سهم مساحت جنگلها به نسبت کل زمین در ایران از سال ۱۹۹۰ از ۴.۹۱ درصد به ۵.۷۹ درصد در سال ۲۰۱۵ افزایش یافته است.
- نسبت سایتهای مهم منابع آبی برای تنوع زیستی ایران که در مناطق حفاظت شده قرار دارند، در سال ۲۰۱۷، ۴۰.۳۹ درصد بوده است که اندکی زیر متوسط جهانی است که ۴۳.۲۳ درصد است.
- مانند روند جهانی، شاخص فهرست قرمز در ایران به طور مرتب رو به کاهش بوده است؛ از ۰.۹۱ در سال ۱۹۹۳ به ۰.۸۴ در سال ۲۰۱۷ رسیده است.