موفقیت دختر جوان ترویج‌گر در برابر غول‌های سرمایه‌داری

سارا کاوانا دختر دبیرستانی آمریکایی است که تلاش برای سلامتی جامعه را وظیفه خود می‌داند. این جوان ۱۶ ساله که ساکن ایالت می‌سی‌سی‌پی آمریکاست، می‌گوید: «وقتی فهمیدم نوشیدنی‌هایی چون کوکا کولا و پپسی روغن گیاهی بومینات‌دار دارند، کنجکاو شدم ببینم این ماده چیست». نتیجه تحقیقات او در اینترنت برایش بسیار عجیب بود چرا که این ماده ضد حریق  که در نوشابه‌های اسانس‌دار و طعم‌دار میوه‌ای استفاده می‌شود باعث بروز عوارضی چون اختلالات عصبی و تغییر در هورمون‌های تیروئید می‌شود.

با آگاهی درباره این موضوع او تصمیم می‌گیرد درخواستی (پتیشن) تدارک ببیند تا با اطلاع‌رسانی عمومی نه تنها جامعه را از اثرات این ماده زیان‌آور آگاه سازد، بلکه از شرکت‌های کوکاکولا و پپسی‌کولا بخواهد این روغن را از ترکیبات سازنده نوشابه‌های خود حذف کرده و ماده‌ای غیرمضر را جایگزین آن کنند.

او با استفاده از وبسایت change.org کمپینی علیه کوکاکولا راه انداخت که این شرکت غول‌پیکر را مجبور به عقب‌نشینی کرد. سارا کاوانا در این وبسایت نوشت که روغن گیاهی برومینات‌دار ماده‌ای ضد حریق است و کشورهای ژاپن و اتحادیه اروپا استفاده از آن را در مواد غذایی مجاز ندانسته‌ و شرکت‌های تولیدکننده مواد غذایی را موظف به جایگزینی این روغن کرده‌اند.

استفاده از روغن گیاهی برومینات‌دار سال‌هاست که مورد مناظره است. «مرکز علم در خدمت منافع عمومی» که هدف آن گسترش دانش درباره تغذیه سالم است، تاکید کرده است که اداره نظارت بر مواد غذایی و دارویی اجازه استفاده از روغن گیاهی برومینات‌دار را در سال ۱۹۷۰ به طور موقت داد، اما این ماده هنوز هم به طور «موقت» به کار برده می‌شود!

خواستنی که توانستن شد

سارا کاوانا توانست در دو هفته ۲۰۰ هزار امضا از سراسر آمریکا جمع‌آوری کند. فعالیت‌های او در شبکه‌های اجتماعی باعث شد خبر مبارزه‌اش به رسانه‌ها برسد و با پوشش خبری این موضوع دیگر مجالی برای مخالفت به شرکت‌های بزرگ پپسی‌کولا و کوکاکولا داده نشد. شرکت پپسی‌کولا اعلام کرد که این ماده را به تدریج از همه نوشابه‌هایش در سراسر جهان حذف خواهد کرد اما هنوز زمان نهایی انجام این کار را تعیین نکرده است.

بی شک یکی از کلیدی‌ترین عوامل موفقیت سارا کاوانا بررسی دقیق مسئله و استفاده بهینه او از منابع است. شاید در نگاه اول، مبارزه با شرکت‌های عظیمی همچون کوکاکولا و پپسی‌کولا گذر از هفت خان رستم به نظر برسد. سارا کاوانای ۱۶ ساله این کار را با بهره‌گیری از یک بستر اینترنتی که با هدف «تواناسازی مردم سراسر جهان برای ایجاد تغییرات مورد نظر خود» شکل گرفته، انجام داد.

منبع