کدهای رفتاری یاCode of Conduct از جمله ابزارهایی هستند که سازمانها میتوانند از طریق آن ، آرمانها و اهداف رفتاری خود را در جهت صحیح محقق سازند.
کمپینی که بعد از تصادف یک پدر راه افتاد: «من هم خط عابر پیاده را میخوانم»
اگر تردد روزانهتان در شهر، اغلب پیاده و یا با وسایل نقلیه عمومی است، حتما دفعاتی بوده که احساس کردهاید خطر تصادف با خودروهای در حال عبور، از بیخ گوشتان گذشته است. یا اگر خودتان رانندهاید حتما لحظاتی بوده که نگران برخورد با عابری شده باشید. ممکن است این اتفاق برای آشنایان دور ونزدیکتان افتاده باشد و یا شاهد صحنهی تصادف بوده باشید. حوادثی دلخراش که میشده با کمی دقت و مراعات از وقوع آن جلوگیری کرد.
«من هم خط عابر پیاده را میخوانم»، نام کمپینی است که به تازگی ، شروع به کار کرده است. مطالبه این کمپین روشن است: «رعایت حق عابر پیاده، خواست مشترک ماست.» گردانندگان این کمپین معتقدند: «توجه هرچه بیشتر به حق عابر پیاده و رعایت آن، آگاهی افراد سواره وعابران پیاده از میزان مرگ ومیر و آسیبهای ناشی از تصادفات رانندگی، آگاهی از وظایف ما (افراد پیاده و سواره) در رعایت حق عابر پیاده و احساس مسؤولیت بیشتر در قبال این وظیفه است»
ستاره قدسی، یکی طراحان این پویش مردمی در رابطه با این کمپین به «همشهری» گفته است: «۱۸ شهریور سال گذشته مراسمی با حضور حدود ۱۵۰ تن از شهروندان در خیابانهای شهر برگزار شد و این روز را به عنوان روز «حمایت از حق عابر پیاده نامگذاری کردیم. دلیل برگزاری این برنامه هم اتفاقی بود که ۱۸ شهریور سال ۹۳ برای پدرم افتاد. ایشان در حال عبور از خط عابر پیاده بود که با یک موتوسیکلت تصادف کرد و از آن زمان تا کنون به خاطر آسیبهایی که به سرشان وارد آمده، دچار اختلالات شناختی و ضایعات مغزی شده است. یک سال پس از گذشتن از این اتفاق به این فکر کردیم که به جای نگاه شخصی به این اتفاق ناگوار و انتقامجویی به دنبال راهکاری برای پیشگیری از حوادث مشابه باشیم.»
گردانندگان این کارزار همچنین توضیح دادهاند: «این کمپین یک سرمایه اجتماعی است و در انحصار شخص، گروه یا نهادی قرار ندارد. تمام افراد، گروهها، نهادها، سازمانهای غیردولتی و دولتی میتوانند با التزام عملی به پیمان مشترک این کمپین، به کمپینِ من هم خط عابر پیاده را میخوانم بپیوندند.»
چه طور میشود به «من هم خط عابر پیاده را میخوانم»، پیوست؟
اولین گام برای پیوستن به کمپینِ «من هم خط عابر پیاده را میخوانم» و از این طریق رفتن به سمت اقدامی جمعی و مدنی در راستای حمایت از حق عابر پیاده؛ نصب برچسبِ «من برای عابر پیاده میایستم» روی شیشه جلوی اتومبیل یا بدنه جلویی موتورسیکلت خود یا اقوام و آشنایانمان و رعایت مفاد مندرج در آن است.
این توضیح در وبسایت کمپین آمده، در ادامه هم عنوان شده که گام بعدی، پیوستن به سفیران کمپین از طریق معرفی آن به اطرافیان و دعوت از آنها برای پیوستن به کمپین با نصب برچسبِ «من برای عابر پیاده میایستم» بر روی وسیله نقلیهشان است.
این کارزار از مردم خواسته است: بعد از دریافت برچسب و الصاق آن به شیشه جلوی اتومبیل با اشتراک عکس در اینستاگرام با هشتگ #برچسب_خط_عابر و یا ارسال آن به ایمیل barchasb@khateaber.org به گسترش هرچه بیشتر کمپین کمک کنند. همچنین پیشنهاد داده شده، مردم تجربیات شخصی خود را بنویسند و یا هنگام گفتن «من … هستم و من هم خط عابر پیاده را میخوانم»، از خود ویدویی بگیرند و با هشتگ #برچسب_خط_عابر به اشتراک بگذارند.
اما این کمپین تنها برای تغییر فرهنگ رانندگان طراحی نشده است، بلکه سعی شده در آن عابران پیاده هم از وظایف خود آگاه شوند. عابران پیاده با پیوستن به این کمپین متعهد میشوند: « درصورت وجود خط عابر در محدوده به شعاع ۵۰ متری از موقعیتی که هستیم، از خط عابر پیاده عبور کنیم؛ پیگیر حقوق و متعهد به وظایف خود به عنوان عابر پیاده باشیم؛ در صورت مواجه شدن با تجربه ناخوشایند در حرکت پیاده تجربه خود را به اشتراک گذاریم؛ در گسترش پیام کمپین بکوشیم.» رانندگانی که به این کمپین میپیوندند هم قول میدهند: «به عابر پیاده و حق او احترام بگذاریم؛ مراقب و مـتوجه عابـر پیاده باشیم؛ با دیدن عابر پیاده روی خط عابر، قبل از خط عابر به طور کامل توقف کنیم؛ با دیدن عـابر پـیاده در حـال عبور از خـیابان، از سـرعت اتومـبیل بکاهیم و درصورت امکان توقف کنیم؛ از سرعـت مجـاز ۵۰ کـیلومتر در ساعت در خیابان های شهری و ۲۰ کیلومتر در ساعت در کوچه ها و میادین و پیچ ها تجاوز نکنیم؛ از پیاده رو در هر شرایـط و زمـانی برای راندن مـوتـور و توقـف و پارک استفاده نکنیم؛ و از این طریق به زندگی و حقوق خود و همنوعانمان در شهر احترام می گذاریم.» در وبسایت این کمپین همچنین بخشهایی برای پیوستن اشخاص حقوقی و گروههای مردم نهاد در نظر گرفته شده است.