کدهای رفتاری یاCode of Conduct از جمله ابزارهایی هستند که سازمانها میتوانند از طریق آن ، آرمانها و اهداف رفتاری خود را در جهت صحیح محقق سازند.
کاغذهای رنگی روی درختهای بریده شده خیابان ولیعصر
ولیعصر؛ طولانیترین خیابان خاورمیانه، خیابان پرخاطره ساکنین پایتخت ایران که مهمترین ویژگیاش، نه کافهها و فروشگاههای رنگارنگ، نه جویعریض و روان و نه پیادهروهای فراخ، بلکه درختهای چنار آن است. درختانی که حالا چند سالی است به بهانههای مختلف قطع میشوند. پس از قطع چند درخت دیگر در روزهای اخیر محمد حقانی، رییس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران گفته است: «درختانی که در خیابان ولیعصر قطع شدند در ظاهر خشک بودند اما بررسیها نشان داد، که این درختها هنوز امید به زندگی داشتند و در طوقه خود هنوز زنده بودند.»
قطع درختان خیابان ولیعصر در این سالها معترضان و منتقدان فراوانی داشته است، کمپینی هم اخیر در حمایت از درختان خیابان ولیعصر شکل گرفته است. آنطور که روزنامه اعتماد نوشته در این كمپین پیامهای مردم را كه روی كاغذهای كوچک رنگی ثبت شدهاند به عنوان نمادی از یک نهال نو بر باقیمانده تنه درخت نصب كردهاند. ستار وزیری از گردانندگان این کمپین، گفته است: «ما در این كمپین قبل از هر چیز میخواهیم بپرسیم كه این درختان چرا خشک میشوند، چون شهرداری برای توجیه قطع این درختان میگوید كه اینها خشک شدهاند و اگر قطع نشوند، ممكن است باعث بروز حادثه شوند، اما سئوال این است كه چه عوامل زیستمحیطی باعث میشوند كه چنار كه میتواند عمر طولانی داشته باشد و درخت مقاومی است، خشک شود.»
در این كمپین عابران خیابان ولیعصر لحظهای كنار درختان بریده شده میایستند و بعد جملهای را روی كاغذی كه در اختیارشان قرار میگیرد ثبت میكنند، وزیری میگوید: «ما از رهگذران میخواستیم تا روی كاغذ جملهای خطاب به درخت یا كسی كه آن را قطع كرده بنویسند، استقبال خوبی هم شد و ما این كاغذها را روی تنه بریده شده درختان قرار دادیم، اما هنوز ٢٤ ساعت از این كار نگذشته بود كه ماموران شهرداری مجددا با اره درخت را از قسمت پایینتری بریدند و تمام دلنوشتهها را از بین بردند، انگار با اثر مفهومی ما یک برخورد مفهومی كردند، یعنی با اره دلنوشتههای مردم كه نماد نهال در این كمپین بودند، بریدند.»
وزیری در مورد نوشتههای مردم هم گفته : «مطالب جالبی روی كاغذها نوشته شده بود، از جمله اینكه: «ولیعصر را بدون درختانش نمیشناسم، هر درخت یک نفس، آنچه باید قطع شود درخت نیست، اینجا دیگر ولیعصر سابق نیست.»
چه بلایی بر سر درختها میآید
محمد حقانی، رییس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران درخصوص عواملی که باعث وضعیت کنونی درختان ولیعصر شده گفته است: «این مسأله علتهای زیادی دارد از جریان آبهای آلوده از نقاط مختلف مثل بیمارستانها گرفته تا ورود روان آبها به داخل جویها. متأسفانه شهرداری تهران به علت نمک پاشیهای زیادی که در طول زمستان روی سطح آسفالت خیابانها انجام میداده، موجب شده تا وقتی روان آبها به داخل جویها سرازیر میشوند، به همراه آنها نمک هم به داخل خاک وارد شود و همانطور که میدانید نمک، نفوذپذیری خاک را کم کرده و آن را سفت و محکم میکند و اجازه نمیدهد که املاح و مواد معدنی مورد نیاز وارد خاک شود.» به گفته او از طرف دیگر «کند و کاوهای زیادی که پای طوقه این درختان انجام میشود، مرتب به این طوقه صدمه زده و از طرف دیگر روی ریشه آنها با بتن و سیمان پر میشود و با سنگ کفسازی انجام دادهاند. همه اینها موجب شده تا درختان چنار نتوانند به عمر طبیعی خود که به ۴۰۰ سال هم میرسد، دست پیدا کنند.»
انگشت اتهام فعالان محیط زیست برای قطع درختان این خیابان به سوی شهرداری تهران است. به اعتقاد وزیری (از گردانندگان کمپین) كار شهرداری متناقض است، از طرفی در ایام نوروز هنرمندان را دعوت میكند تا در قالب طرح بهارستان با ارایه آثار هنری توجه مردم را به درختان ولیعصر معطوف كند و از طرفی چنین برخوردی با درختان میكند. اینها همه در حالی است كه نام خیابان ولیعصر به عنوان طولانیترین خیابان تهران و خاورمیانه با چنارهای قدیمیاش، دی ماه سال ٩٠ در فهرست آثار ملی ثبت شده قرار گرفت و هرگونه دخل و تصرف در آن باید با استعلام از میراث فرهنگی صورت گیرد.