کدهای رفتاری یاCode of Conduct از جمله ابزارهایی هستند که سازمانها میتوانند از طریق آن ، آرمانها و اهداف رفتاری خود را در جهت صحیح محقق سازند.
دیابت و آگاهسازی
دیابت با آموزش و آگاهسازی قابل کنترل است
دیابت یکی ازشایعترین بیماریهای دنیاست. طبق آمار سازمان جهانی سلامت، در حال حاضر بیش از ۳۷۰ میلیون نفر در سراسر دنیا به دیابت مبتلا هستند و این عدد تا سال 2030 دو برابر خواهد شد. آنچه دیابت را نگرانکننده میکند، پیشرفت خاموش این بیماریست. نیمی از افراد مبتلا به دیابت در دنیا از بیماری خود آگاه نیستند. در ایران نیز شرایط مشابه است و بیش از نیمی از حدود هفت میلیون نفری که در کشور به این بیماری مبتلا هستند از بیماری خود اطلاع ندارند.
دیابت که با یک آزمایش ساده قابل تشخیص است، میتواند عواقب بسیار خطرناکی مثل نابینایی، قطع عضو، از کارافتادگی کلیه و سکته قلبی را به همراه داشته باشد؛ اما اگر به موقع از وجودش آگاهی حاصل کنیم، میتوان آن را مهار کرد و از از عواقبش جلوگیری نمود. از دید بسیاری، ديابت محدوديت است نه بيماری و افرادی که دیابت دارند با رژيم غذايی مناسب و ورزش میتوانند مانند دیگر افراد به زندگی خود ادامه دهند. بنابراین آگاهی صحیح از این بیماری نقش بسیار مهمی در کیفیت زندگی مبتلایان به آن دارد.
به دلیل نقش پررنگ آگاهی در کنترل دیابت، بخش عمدهای از فعالیتهای انجمنها و سازمانهای مرتبط، بر آموزش، آگاهسازی و اطلاعرسانی تمرکز دارند؛ از جمله این سازمانها میتوان به «انجمن اطلاعرسانی دیابت گابریک» اشاره کرد. این سازمان که عمده کارکنانش دیابت دارند، از سال 1385 شروع به کار کرده و مجموعهای را فراهم آورده است که افراد مبتلا به دیابت در آن عضو شده و آموزش میبینند که چطور دیابت را کنترل کرده و زندگی سالمی داشته باشند. این سازمان در حال حاضر حدود 80 هزار نفر عضو دارد.
از اهداف گابریک، «آموزش و اطلاعرسانی به عموم جهت پیشگیری از دیابت» است و ماموریت آن این است که «هیچ کس به علت عدم آگاهی دچار عوارض دیابت نشود». از جمله فعالیتهای آموزشی و آگاهسازی گابریک، میتوان به دورههای آموزشی، انتشار جزوه، کتاب و فصلنامه، تهیه بستههای آموزشی، ساخت فیلمهای مستند و برگزاری همایش و سمینار اشاره کرد. در تمامی این موارد، گابریک پیام خود را به زبانی ساده بیان میکند تا برای همه قابل درک باشد.
گابریک مروج روش زندگی سالم برای افراد مبتلا به دیابت است و هرمز کیخانزاده - مدیرعامل و یکی از بنیانگذاران این سازمان- معتقد است که این سازمان امروز به نوعی تبدیل به یک «برند» شده است. طبق گفته او، اعضای گابریک میگویند «من گابریکیام. قندم را آزمایش میکنم؛ ورزش میکنم؛ مراقب سلامتیام هستم و به دیگران نیز آگاهی میدهم».
عضای این مجموعه آموزش میبینند که اگر در پارک، مهمانی، محل کار و غیره، افرادی را دیدند که به مسئله قند خون خود بیاهمیت هستند، آنها را آگاه سازند تا حداقل سالی یک بار آزمایش قند بدهند. با این کار به هدف سازمان که پرکردن خلا آگاهی در بین مردم است، کمک میشود.
نیروی داوطلب این سازمان نیز نقش بهسزایی در فعالیتهای اطلاعرسانی و آگاهسازی دارد. باشگاه سفیران دیابت که متشکل از نیروهای داوطلب این سازمان است، بیش از دوهزار عضو دارد که درباره ضرورت پیشگیری و کنترل دیابت اطلاعرسانی کرده و انجمن را به مراکز پزشکی و درمانی مانند درمانگاهها و داروخانهها و نیز به دیگر سازمانهای مردم نهاد معرفی میکنند. سفیران در برگزاری رویدادهای مرتبط نیز به کمک تیم استخدامی سازمان میآیند. بنا به گفته مدیرعامل سازمان، درگیر کردن و بهکارگیری نیروی داوطلب هزینه کمتری از چاپ بروشور داشته و در عین حال در امر اطلاعرسانی اثرگذاری بیشتری دارد.
شما نیز اگر به نوعی با بیماری دیابت درگیر هستید و یا قصد دارید در زمینه اطلاعرسانی برای این بیماری فعالیت کنید، میتوانید با انجمن گابریک و یا دیگر سازمانهایی که روی آگاهسازی در این زمینه کار میکنند، تماس بگیرید.
منبع ۱، منبع ۲، منبع ۳، منبع ۴، منبع ۵، منبع ۶