نگاهی اجمالی به آمار افراد دارای معلولیت در ایران و فعالیت‌های کنشگران این حوزه (بخش اول)

مقدمه

طبق آمارهای جهانی حدود ۱۵ درصد از جمعیت جهان یعنی بیش از یک میلیارد نفر با نوعی از معلولیت زندگی می‌کنند. افراد دارای معلولیت، در حوزه‌های مختلف از جمله اجتماع، اقتصاد و آموزش امکان مشارکت کمتری دارند و در مقایسه با افراد بدون معلولیت با مشکلات اقتصادی بیشتری روبرو هستند. دلیل آن برخلاف تصور عموم، معلولیت به خودی خود نیست بلکه موانع خارجی و محدودیت­‌های ساختاری برآمده از بی‌­توجهی جامعه به موضوع معلولیت است. محیط­‌های شهری، تحصیلی و کاری هم از نظر فیزیکی و هم از نظر فرهنگی برای افراد دارای معلولیت مناسب‎سازی نشده‌اند و مانعی برای حضور کامل افراد دارای معلولیت در اجتماع، رشد و بهبود کیفیت زندگی آن­ها هستند.

در ایران، افراد دارای معلولیت بخش قابل توجهی از جمعیت کشور را تشکیل می‌­دهند. مطابق گزارش سازمان بهداشت جهانی، به ‌طور متوسط هر صد ایرانی در مجموع ۹/۳ سال با نوعی از معلولیت زندگی می­‌کنند. این رقم، درکشورهای توسعه یافته مانند آلمان ۶/۷، هلند ۶/۴، سوئد ۶/۵ و در کشورهای غیرتوسعه یافته مانند چاد ۱۳/۶، نیجریه ۱۳/۲ و زامبیا ۱۴/۲، است. در سال ۱۳۸۷ و در پی امضای کنوانسیون بین‌المللی حقوق افراد دارای معلولیت توسط ایران، اقدام‌‌های دولتی بیشتری در حوزه‌ قانون‌گذاری برای حل مشکلات افراد دارای معلولیت در کشور انجام شد، مانند: تدوین آیین­‌نامه، تصویب و ابلاغ قانون بازنشستگی معلولان، و تصویب قانون جامع حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت. هرچند این اقدام‌ها به دلیل تعدد مسایل افراد دارای معلولیت، تفاوت درجات معلولیت، تنوع گروه­‌های دارای معلولیت، از جانبازان گرفته تا کهن‌سالان و کودکان، و عدم توجه کافی و رسیدگی‌های لازم به این مسایل، هنوز نتوانسته تغییرات قابل توجهی در زندگی افراد دارای معلولیت ایجاد کند. اما هم‌زمان، سازمان­‌های مردم‌­نهاد و فعالان حوزه حقوق افراد دارای معلولیت، تلاش‌های گسترده­‌ای برای بهبود زندگی این جامعه بزرگ انجام داده‌اند. در این مطلب، ضمن مروری کوتاه بر برخی از این کنش‌ها، به آمار و داده‌های مرتبط با افراد دارای معلولیت و استفاده از آن برای شناخت مسایل آنان و پیشبرد فعالیت­‌های ترویجی می‌پردازیم.

داده‌­های توصیفی در ایران و فعالیت­‌های معطوف به بهبود شرایط افراد دارای معلولیت

معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور می‌گوید که مطابق جدیدترین آمار، دو درصد جامعه دارای معلولیت با درصد بالا هستند. آمار افراد دارای معلولیت معمولا از دو طریق در کشور گردآوری می­‌شوند: یکی آمار سرشماری­‌های نفوس و مسکن که هر پنج سال به صورت کشوری انجام می‌­شود و دیگری، آمار افراد دارای معلولیت ثبت­ شده در سازمان بهزیستی کشور. هر دو این آمار، می­‌تواند خطای قابل ملاحظه­‌ای داشته ­باشند. چون همه افراد دارای معلولیت در سازمان بهزیستی ثبت نمی‌­شوند و در آن‌جا پرونده ندارند، بنابراین آمار بهزیستی همه افراد دارای معلولیت در کشور را شامل نمی­‌شود و آمار دقیقی نیست. در مورد آمار سرشماری­‌ها نیز «برخی کارشناسان آماری معتقدند که آمار واقعی معلولیت بیشتر است، زیرا به ویژه در روستاها و شهرهای کوچک، برخی خانوارها معلولیت را نوعی نقص برای کل خانواده می‌دانند و در نتیجه در پاسخ به پرسش‌های آمارگیر حاضر نیستند اظهار کنند که یکی از اعضای خانواده‌ آن‌ها دچار معلولیت است.» از طرف دیگر به گزارش فعالان حوزه حقوق افراد دارای معلولیت و خبرگزاری ایسنا در سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵، افراد دارای معلولیت شمارش نشدند و «ماموران سرشماری از ساکنان هیچ خانه‌ای نپرسیدند که آیا معلولی در این خانه زندگی می‌کند یا نه».

کمپین ۱۱ ایران، آمار افراد دارای معلولیت کشور را مبنای کار خود قرارداده ­است. این کمپین را جمعی از دوستداران حوزه فناوری و فعالیت‌های اجتماعی راه‌­اندازی کرده‌اند و با استناد به اینکه افراد دارای معلولیت، ۱۱ درصد جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند، آن را کمپین یازده ایران نام‌گذاری کرده‌اند. کمپین ۱۱ ایران، در تلاش است «فرهنگ تعامل با ۱۱ درصد جمعیت جامعه دارای معلولیت ایرانی را نهادینه کند تا آن­ها بیشتر در جامعه دیده شوند و فرصت ایفای نقش در جامعه بیابند.» این کمپین با عضوگیری، شهروندان را وارد این حرکت حمایتی می­‌کند و تاکنون (از تیرماه ۱۳۹۰) حدود ۹۰ هزار عضو یا حامی جذب کرده­ است. کمپین ۱۱ ایران، یکی از فعالیت­‌های موسسه خیریه همگام است. حامی مالی اصلی این کمپین، شرکتی در حوزه فناوری اطلاعات است. با داشتن یک حامی مالی و درگیر کردن دیگر موسسات و شرکت­‌ها، سازمان­‌دهندگان کمپین توانسته­‌اند بخشی از هزینه­‌های فعالیت‌­های خود را پوشش دهند که از جمله این فعالیت­‌ها برگزاری مسابقات ورزشی افراد دارای معلولیت بوده است. نکته مهم درباره برگزاری این مسابقات مشارکت، حمایت و همکاری مجموعه‌­های مختلف است مانند چند شرکت تجاری، فدراسیون جانبازان و معلولین، هیات ورزش‌های جانبازان و معلولین استان تهران، و موسسه­‌های نیکوکاری یا نهادهای مردم‌­نهاد دیگر.

اما مسایل مربوط به افراد دارای معلولیت تنها با تغییر نگاه و فرهنگ نسبت به معلولیت حل نمی­شود. بهبود کیفیت زندگی افراد دارای معلولیت به ضمانت‌­های قانونی، حقوقی و فعالیت‌­هایی مربوط به اقدام‌های دولتی نیز وابسته ­است. برای فهم بهتر نیازهای افراد دارای معلولیت و قانع کردن ذی‌نفعان برای تلاش بیشتر جهت بهبود کیفیت زندگی این جامعه بزرگ، باید تصویر دقیق­تری از آمار، یعنی ترکیب جمعیتی، پراکندگی جغرافیایی و توزیع دلایل معلولیت و نوع معلولیت داشته­ باشیم. در زیر نگاهی به آمار در دسترس می­‌اندازیم تا بتوانیم فعالیت­‌های انجام شده فعالیت­‌های مدنی و اجتماعی انجام شده در این حوزه را بهتر توضیح دهیم.

آمار سرشماری ملی نفوس و مسکن

 بر اساس نتایج به دست آمده از سرشماری‌های نفوس و مسکن در سال ۱۳۸۵، از هفتاد میلیون و چهارصد و نود و پنج هزار و هفتصد و هشتاد و دو نفر جمعیت ایران در آن سال، یک میلیون و دوازده هزار و دویست و بیست و دو نفر دارای معلولیت بوده‌­اند. یعنی در سال ۱۳۸۵،  ۱٫۴۴ درصد جمعیت ایران را افراد دارای معلولیت تشکیل می‌دهند. نمودار یک، توزیع درصد افراد دارای معلولیت در رده‌های سنی مختلف را نشان می­دهد.

با استفاده از همین آمار و مقایسه تعداد و درصد افراد دارای معلولیت در شهرها و روستاها (نمودار دو) متوجه می‌شویم که این الگوی افزایش ناگهانی معلولیت‌­ها در سن بالای پنجاه سال تقریبا برای ساکنان شهرها و روستاها یکسان است، اما در همه مقاطع سنی، درصد معلولیت در روستاها بیش از شهرهاست.

معلولیت بر اساس نوع نیز دسته‌بندی مختلفی دارد که مهمترین انواع آن، معلولیت از ناحیه دست و پا و تنه، معلولیت شنوایی، معلولیت بینایی و معلولیت‌های ذهنی است. نمودار سه، تنوع فراوانی انواع معلولیت، تعداد و درصد آن را به تفکیک زن و مرد نشان می‌دهد.

( نمودار سه)

مقایسه جمعیت و درصد افراد داری معلولیت در سال­‌های ۱۳۸۵ و ۱۳۹۰ و کاربرد آن

بررسی پراکندگی معلولیت بر حسب نوع و نقاط شهری و روستایی نشان می دهد که در هر دو سال ۱۳۹۰ و ۱۳۸۵ در همه‌ی گروه­‌ها، شایع‌­ترین نوع معلولیت، معلولیت ذهنی و کمترین نوع معلولیت قطع دست است.

به این ترتیب، یکی از فعالیت­های عمده تشکل­‌های مردم­نهاد حوزه معلولیت، آگاهی‌رسانی به آنان، خانواده و نزدیکان آنان است. به طور مثال، سایت شمعدانی در این حوزه، اخبار مربوط به مناسب­‌سازی محیط­‌های شهری و روستایی، ورزش، قوانین و مقرارت کشوری و بین­‌المللی و غیره را دراختیار مخاطبانش قرار می­دهد. شمعدانی که اپلیکیش‌های ویژه افراد دارای معلولیت هم عرضه می‌­کند، با حمایت چهار موسسه خیریه و ترویج­گری راه‌اندازی شده­ است.

آمار سرشماری­‌های اخیر به تفکیک استان نشان می­دهد که در سال ۱۳۸۵ بیشترین تعداد افراد دارای معلولیت در استان تهران و بعد از آن استان خراسان رضوی و کمترین، در استان‌های سمنان و ایلام است. برهمین اساس است که بخش عمده‌­ای از فعالیت­‌ها با هدف مناسب‌­سازی شهر با تمرکز بر تهران انجام شده ­است. یکی از جدیدترین این تلاش­‌ها، بانک اطلاعات مناسب‌سازی “بام” است که نخستین فهرست اماکن قابل دسترس‌ در ایران را ارایه می­کند. در بخش «درباره ما» این سامانه می‌خوانیم: «در شهر تهران فضاهای قابل ‌استفاده برای افراد دارای معلولیت وجود دارند، هرچند بسیار کم تعداد، اما این فضاها به دلیل عدم اطلاع‌رسانی، مورد استفاده افراد با کم‌توانی‌های جسمی قرار نمی‌گیرند. اگر معرفی دقیقی از این خدمات و میزان دسترسی و استفاده از آن‌ها برای افراد دارای معلولیت باشد، هم امکان مراجعه به آن فضاها افزایش می‌یابد و هم جامعه از نیروی بالقوه این افراد، که به دلیل شرایط نامناسب گوشه‌گیر شده‌اند، استفاده می‌کند.»

اما گردآوری این داده­‌ها تنها آگاهی افراد دارای معلولیت را از وجود چنین فضاهایی افزایش نمی­‌دهد بلکه می‌­تواند دستمایه‌ ترویج­گری و فشار بر ذی‌نفعان برای پیشبرد مناسب­‌سازی شهرها قرار گیرد. به عنوان نمونه، «کمپین معلولان» در ماه‌های ابتدایی کار خود، اطلاعات فضاها و ایستگاه­های مترویِ قابل دسترس برای افراد دارای معلولیت را به شکلی ساده و به‌ صورت آمار توصیفی توییت کرد (شکل یک).

(شکل یک)

این آمار بسیار موثرتر از هر توضیح دیگری در نامناسب بودن متروی تهران برای افراد دارای معلولیت، کارکرد داشته است. نه تنها این توییت ده‌ها بار بازنشر شد و چندین هزارنفر آن را دیدند، بلکه یکی از اعضای شورای شهر تهران نیز آن را بازنشر کرد و به آن واکنش نشان داد (شکل دو).

(شکل دو)

 اما آمار حکایت از مسایل دیگری نیز دارد. مثلا، اینکه توجه کمپین­‌ها و فعالیت­‌های ترویج­گری درباره افراد دارای معلولیت نباید محدود به تهران یا شهرهای بزرگ باشد. مثلا، استان گیلان در سال ۱۳۹۰ نسبت به پنج سال پیش از آن، بیشترین کاهش در شمار افراد دارای معلولیت را در بین استان­‌های کشور داشته در حالی که شمار این افراد در استان­‌های ایلام، لرستان، سیستان و بلوچستان و کرمانشاه در سال ۱۳۹۰ نسبت به  سال ۱۳۸۵ افزایش پیدا کرده است. بنابراین معلولیت، مساله‌­ای با پراکندگی جغرافیایی به وسعت کل ایران است. فعالیت‌های ترویجی در این راستا باید به استان­‌هایی که معلولیت در آن بیشتر است، توجه بیشتری داشته باشند.

آمار و اطلاعات گردآوری شده به روش­های علمی هر چه بیشتر باشد، هم فهم کنش‌گران این حوزه را افزایش می‌دهد، و هم به‌کارگیری مناسب آن­ها می‌­تواند (آن­طور که در نمونه کمپین ۱۱ایران دیدیم) توجه مردمی یا (آن‌طور که در مورد کمپین معلولان دیدیم) توجه مسوولان را جلب کند.

آمار ارایه شده در نمودار بالا بیشتر توصیفی است و سیمایی از موضوع را دراختیار ما قرار می‌­دهد. داده­‌های متنوع دیگری را نیز می­توان برای فهم بهتر مسایل مربوط به افراد دارای معلولیت مورد استفاده قرار داد. برای نمونه، داده­‌های پزشکی قانونی در تصادفات منجر به معلولیت و پراکندگی استانی آن­ها، آمار معلولیت‌های ژنتیکی و همچنین میزان اشتغال افراد دارای در کسب و کارهای دولتی و غیردولتی که هرکدام می تواند در شناسایی مشکل به ما کمک کند.

همچنین، استفاده از روش‌های علمی پرسش­نامه، مصاحبه و در نتیجه گردآوری داده، به ما­ در شناخت دقیق مسایل و مشکلات افراد دارای معلولیت و اولویت‌هایشان کمک می کند. در جمع­‌آوری این­گونه داده‌­ها، فعالان حوزه معلولیت با همکاری گروه­‌های پژوهشی می‌­توانند پیش­‌قدم باشند چرا که ارتباط محکم و مستقیمی با جامعه افراد دارای معلولیت دارند. مثلا، در جریان برگزاری همایش‌­های مربوط به افراد دارای معلولیت، با توزیع پرسش‌نامه‌هایی هدفمند، می توان اطلاعاتی از جمله سن، نوع معلولیت، شغل و غیره را از شرکت­کنندگان جمع‌آوری کرد.

معلولین تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور و لایحه حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت

بخش عمده­‌ای از حمایت و توان­بخشی معلولان کشور برعهده سازمان بهزیستی کشور قراردارد. بنابراین، این سازمان همواره مورد توجه تشکل­‌های حامی حقوق افراد دارای معلولیت قرار دارد. آخرین آمار افراد دارای معلولیتِ تحت حمایت این سازمان، مربوط به سال ۱۳۹۲ و گزارش برگرفته از آمار مرکز فناوری اطلاعات، ارتباطات و تحول اداری سازمان بهزیستی کشور است. این آمار نشان می­‌دهد که در پایان سال ۱۳۹۲، تعداد یک میلیون و یکصد و یازده هزار و ششصد و نود و چهار نفر از افراد دارای معلولیت تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار داشته­اند.

نمودار تفکیکی به استان، توزیع افراد دارای معلولیتِ تحت پوشش بهزیستی در استان­‌های مختلف کشور را نشان می‌دهد.

تعداد خانوارهای دریافت کننده مستمری توانبخشی حمایتی سازمان بهزیستی در پایان اسفند ماه سال ۱۳۹۲ در کل کشور نیز در نمودار روبه رو نشان داده شده است که بیشترین تعداد خانوار مربوط به استان تهران و کمترین آن مربوط به استان سمنان است.

اما این سازمان و دیگر سازمان‌‌های دولتی برای کمک موثر به افراد دارای معلولیت، علاوه بر حمایت قانونی نیاز به حمایت مالی و بودجه مصوب دارند. قانونی در حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت به صورت طرح از سوی نمایندگان مجلس ارایه و در سال ۸۲-۸۱ تصویب شده بود. اما این قانون به علت نداشتن اعتبارات لازم، ضمانت اجرایی نداشت و به گفته معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور، بسیاری از مواد آن به مرحله‌ اجرا نرسید. بنابراین، سمن­‌ها و تشکل­‌های حامی حقوق افراد دارای معلولیت تلاش کردند این قانون را که به‌ صورت طرح توسط مجلس تصویب شده­ بود در قالب لایحه­‌ای در دولت تصویب و به مجلس ارایه کنند. سرانجام لایحه (برنامه) جامع ۶۶ ماده‌ای حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت پس از توقفی ده ساله در سال ۱۳۹۴ با یازده فصل در هیات وزیران به تصویب رسید و بخش‌هایی از آن برای تبدیل شدن به قانون، طی لایحه‌ای به مجلس شورای اسلامی فرستاده شد تا پس از تصویب، اجرایی شود. اما این لایحه در کمیسیون­‌های مجلس، صحن علنی و شورای نگهبان معوق ماند تا جایی که شماری از فعالان این حوزه، کمپینی برای سرعت بخشیدن به تصویب و اجرایی شدن این طرح راه انداختند. «کمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت» در آبان‌ماه سال ۱۳۹۵ با نام «کمپین سراسری پیگیری تصویب لایحه حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت» با هدف تصویب «لایحه معلولان» آغاز به‌ کار کرد و برای جذب حمایت مردمی، سازمان­‌های مردم‌نهاد و نماینده‌های مجلس و مسوولان دولتی طوماری تهیه کرد که در مناسبت­‌های مختلف و مکان­‌های عمومی برای آگاهی رسانی و جذب حمایت ارایه شد. یکی از مهم­ترین اصولی که این کمپین رعایت می­‌کند، سراسری بودنِ کمپین، درگیر کردن جامعه افراد دارای معلولیت ایران و تاکید بر حضور افراد دارای معلولیت در تصمیم‌گیری‌های مربوط به آنان است. کمپین تصویب لایحه حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت با نماینده‌­های مجلس به‌طور مستقیم ارتباط برقرار کرده­ و در کنار کسب موفقیت در تسریع تصویب طرح، موفق به ترویج حقوق افراد درای معلولیت همراه با فرهنگ‌­سازی شده‌ است.

تهیه و تدوین: مدرسه پرتو