مهار ماشین مرگ ابتلا به اچ‌آی‌وی با آگاه‌سازی و آموزش جامعه

احمد نگران پسر پنج ساله‌اش است که به تازگی مشخص شده مبتلا به اچ‌آی‌وی است. احمد می‌گوید که همسرش هر روز می‌پرسد چرا فرزند آنها؟ چرا باید این اتفاق برای آنها بیافتد؟ آیا پسرشان از این بلا جان سالم به در خواهد برد؟  پسر احمد تنها کودکی نیست که به اچ‌آی‌وی مبتلا شده است. در استان سِند، جایی که آنها زندگی می‌کنند، اخیرا تعداد زیادی از کودکان مبتلا به اچ‌آی‌وی شده‌اند. پایان اردیبهشت امسال حدود ۷۵۰ نفر مبتلا به اچ‌آی‌وی شناسایی شدند که ۸۰ درصد آنها کودکند. دلایل اصلی شیوع دوباره این بیماری در این منطقه استفاده از شیوه‌های ناکارآمد کنترل عفونت، عدم استرلیزه کردن و استفاده دوباره از سرنگ‌ها و قطره‌های تزریقی عنوان شده است. پدران و مادران نگران هر روز جلوی مراکز درمانی صف می‌بندند تا کودکانشان آزمایش اچ‌آی‌وی دهند. بسیاری از این افراد حتی درک درستی از اچ‌آی‌وی ندارند. پس از انتشار اخبار شیوع ایدز در منطقه، سازمان برنامه کنترل ایدز در استان مراکز آزمایش را گسترش داده است. به علاوه، وزارت بهداشت در استان تلاش خود را برای بستن مراکز اهدای خونِ بدون مجوز افزایش داده است و تا امروز  ۹۰۰ کلینیک درمانی و بانک‌های خونی بدون مجوز را بسته است.

برای بهبود دسترسی خانواده‌های مبتلایان به خدمات درمانی ویژه اچ‌آی‌وی، یک مرکز جدید برای کودکان باز شده است و تعداد کارکنان مراکز بهداشتی منطقه نیز افزایش یافته است. تا کنون ۳۵۶ نفر که شامل فرزند احمد نیز می‌شود برای خدمات درمانی ثبت نام کرده‌اند و درمان را شروع نموده‌اند. احمد می‌گوید شروع درمان پسرش به او احساس بسیار بهتری داده است. سازمان ملل نیز در مدیریت پاسخ‌گویی به این بحران اچ‌آی‌وی در پاکستان کمک کرده است و از نزدیک پیشرفت آن را زیر نظر دارد.

سازمان ملل با تقویت و ظرفیت‌سازی سازمان‌های داخلی پاکستان یک برنامه محلی تنظیم کرده است که جوامع محلی را در همه سطوح درگیر می‌کند تا بهداشت و سلامت را آموزش داده و از هر گونه تبعیض علیه مبتلایان به اچ‌آی‌وی جلوگیری کند. به علاوه، این آموزش‌ها به رهبران و اعضای جوامع محلی یاد می‌دهد که ابتلای به اچ‌آی‌وی یک لکه ننگ نیست و نباید با مبتلایان به این بیماری بد برخورد شود چرا که آنها خود قربانی هستند. در کنار این آموزش‌ها، سازمان ملل بودجه‌ای برای آموزش کارکنان حوزه سلامت در اختیار گذاشته است تا استانداردهای ضد عفونت و استرلیزه کردن را بهتر رعایت کنند. در حالی که دلیل دقیق این فاجعه اخیر در استان سِند هنوز مشخص نشده است و تحقیقات در این زمینه همچنان ادامه دارد، عملکرد نامناسب مراکز بهداشتی در ضدعفونی و استرلیزه نگه داشتن تجهیزات درمانی بدون شک در شیوع ایدز نقش داشته است و آموزش درست کارکنان حوزه بهداشت بی‌شک می‌تواند به این مسأله کمک کند.

پاکستان در سال ۲۰۱۷، بیست‌ هزار مورد جدید ابتلا به اچ‌آی‌وی داشته است؛ انتشار این ویروس در مناطقی که اقلیت‌ها و  جوامع آسیب‌پذیر و به حاشیه رانده شده زندگی می‌کنند بیشتر از دیگر مناطق بوده است که خود عامل نگرانی است. این نشان می‌دهد که مشکل اچ‌آی‌وی بر خلاف آنچه بسیاری تصور می‌کنند نه تنها تمام نشده بلکه در بسیاری از مناطق دنیا با نرخی خطرناک رو به رشد است و بزرگ‌ترین قربانیانش جوامع فقیر و آسیب‌پذیر هستند. آگاه‌سازی و آموزش در چگونگی رعایت بهداشت و استرلیزه کردن تجهیزات پزشکی و عدم استفاده دوباره از سرنگ و قطره‌های کودکان می‌تواند نقش موثری در مهار رشد این بیماری مهلک داشته باشد. اما مهم‌تر از همه این است که یادمان نرود مبتلایان به اچ‌آی‌وی خود قربانی هستند و نباید با ایشان برخوردی نامناسب داشت.